Velikonoce si v Česku stále drží tradici. Kluci a muži pletou (nebo kupují) pomlázky, ženy a dívky barví vajíčka a připravují tradiční velikonoční pokrmy. Stejně jako o Vánocích ale nejedna žena řeší kalorie. Co si budeme povídat, velikonoční pokrmy totiž nebývají nejzdravější - nádivka z bílého pečiva, sladký beránek z bílé mouky a cukru, do žaludku navíc nejen muži pošlou pár panáků alkoholu na zahřátí, na trávení, na zdraví a zahojení ran od výprasku.
Tradiční Velikonoce ale nemusejí být nezdravé! Stačí jen nahradit pár surovin a vytvořit si tak zdravější verze oblíbených pokrmů.
Velikonoční beránek: Na kupovaného beránka ani nemyslete. Ti jsou totiž plní nezdravých sacharidů a tuků. Pokud chcete ušetřit kalorie, pusťte se do pečení doma. Nejméně půlku množství bílé mouky nahraďte moukou celozrnnou, k receptu si připište polotučný tvaroh a na slazení použijte výhradně med nebo třtinový cukr. Pokud se chcete pustit do větší exotiky, nahraďte veškerou mouku namíchanou směsí celozrnné a žitné a na zjemnění nastrouhejte do těsta mrkev. Místo tvarohu přidejte bílý jogurt.
Velikonoční nádivka: Nádivka nesmí chybět na žádném velikonočním stole. Ta původní verze je ale plná pečiva a jiných nezdravých sacharidů. Vy si mňamku připravte chytře - místo uzeného masa použijte vařené nebo pečené kuřecí nebo šunku s vysokým podílem masa, pečivo použijte celozrnné a nastrouhanou mrkví, případně i bílým jogurtem.
Vajíčka: Vajíčka sama o sobě jsou zdravá. Pokud je ale použijete do pomazánky s majonézou, zase jste přejeli do nezdravého pruhu. Vařená vejce přitom najdou uplatnění v tolika zdravých receptech! Dají se přidat do polévek, hodí se k čočce na kyselo, v pomazánkách se výborně doplňuje se sýrem, tvarohem nebo pomazánkovým máslem, bílkoviny doplníte nakrájením vajíček do zeleninového salátu.
Soutěž s www.smartum.cz!
Soutěžíme o slevovou poukázku v hodnotě 500kč.