Samotář únor. Proč má jen 28 dní?

Proč zrovna únor? Kdo vybral druhý měsíc vkalendáři k tomu, aby měl zrovna on méně dní? A proč se navíc každé čtyři roky objeví v kalendářích i datum 29.2.? Odpověď najdete v následujícím článku.
 
Vydáno 31.01.2018, přečteno: 2757x
 
Odpověď je jednodušší, než jste možná čekali. Rok totiž původně končil únorem, a tak na chudáka zbylo nejmíň dní. Z našeho názvosloví to patrné není, ale když se podíváme třeba do anglického kalendáře, najdeme jasnou spojitost. December, tedy prosinec, poslední měsíc našeho kalendáře, znamená desátý měsíc. Za prosincem tedy opravdu byly další dva - leden a únor.
Vše vychází z římského kalendáře. Ten měl původně jen 10 měsíců - 304 dny, zimní období se nepočítalo, protože v této době Římané neválčili, a tak tuto část roku nepotřebovali zaznamenávat - desátým měsícem byl právě prosinec, za nějž se posléze přidal i leden a únor.
Přestupné roky do našich kalendářů přidal vojevůdce Julius Caesar ještě před naším letopočtem. Jeho astronom totiž zjistil, že Země oběhne Slunce za 365 a jednu čtvrtinu dne, přidání jednoho dne jednou za čtyři roky tedy srovnalo kalendář s pravidelným střídáním přírodních cyklů.
Už ve škole se ale děti učí, že my dnes nepoužíváme juliánský kalendář, ale tak zvaný gregoriánský. Ten pochází ze 16.stoletía jedná se o reformu juliánského - do systému přestupných roků byly zavedeny výjimky - konce staletí dělitelné stem přestupné nejsou, letopočty dělitelné čtyřmi sty naopak přestupné jsou.
V nadpisu tohoto článku máme vlastně tak trochu chybu. Únor může mít i o jeden den víc - nejbližší přestupný rok vychází na rok 2020.
 
 



Nejnovější články

  • Vydáno 02.06.2019, přečteno: 5006x

    Soutěž s www.smartum.cz!
    Soutěžíme o slevovou poukázku v hodnotě 500kč.

     

  • Vydáno 23.05.2019, přečteno: 1156x
    Znáte www.smartum.cz? My už ano, dokonce máme řadu z produktů tohoto internetového obchodu na Půjčárně. Smartum.cz nabízí široké množství příslušenství k chytrým telefonům. Web na nás působí přehledně, příjemně a cílí na zákaznický full servis. Provozovatel obchodu je pan Pavel Bureš, nedalo nám to a na pár věcí jsme se ho zeptali.
  • Vydáno 30.01.2019, přečteno: 1482x
    Letos je zima jako malovaná. Na horách jsou hromady sněhu, ve městech sucho a mrzne. Takové počasí svádí k zimním sportům a radovánkám, ale pokud vám nestačí válet se ve sněhu a koulovat se, tak potřebujete vždycky nějaké radovadlo (nové slovo). 
  • Vydáno 29.10.2018, přečteno: 1305x
    Venku prší, počasí na draka a není co dělat....možná tak lenošit. A nebo soutěžit? To by mohlo trochu zvednout náladu,ne?! Připravili jsme pro vás BLESKOVOU SOUTĚŽ O LÉTAJÍCÍHO DRAKA.
  • Vydáno 02.10.2018, přečteno: 1247x
    Podle Českého statistického úřadu dosáhl hrubý domácí produkt České republiky meziročně růstu 5,5 % (porovnání posledních kvartálů), mezičtvrtletně byl vzrůst o půl procenta. České HDP v přepočtu na obyvatele se loni dostalo na zhruba 90 procent průměru Evropské unie. Podniky tak byly podle všeho v roce 2017 v dobré formě. Limitem byl hlavně nedostatek pracovní síly.
  • Vydáno 08.07.2018, přečteno: 1391x
    Půjčárna má za sebou devět měsíců fungování. Jakožto úplně nový koncept se myšlenka půjčování věcí rozšiřuje pomalu, ale jistě. Půjčujete čím dál víc a povědomí o Půjčárně se nese Českou republikou. V následujících týdnech bychom chtěli představit mladé projekty, nápady, apod. Děláte něco takového nebo znáte někoho o jehož práci bychom měli napsat? Dejte vědět! Víme jak je těžké šířit novou myšlenku či produkt, když děláte věci poctivě a nízkonákladově. Jsme vděční za každou možnost, kterou jsme dostali k propagaci Půjčárny a tak rádi nabídneme to samé. Těšíme se na vaše návrhy!

    Jako první projekt vám představujeme webovou stránku veterina-online.info
    Nás zaujal a věříme, že vás zaujme také.
  • Vydáno 08.06.2018, přečteno: 1489x
    Vy ještě nemáte naší síťovku? Také vás rozčiluje neustále používání plastových tašek a sáčků? Rádi byste sami omezili toto používání? Ano? My také! Chce to síťovku! 
  • Vydáno 04.06.2018, přečteno: 1297x
    Půjčárna má za sebou devět měsíců fungování. Jakožto úplně nový koncept se myšlenka půjčování věci rozšiřuje pomalu, ale jistě. 

Nejčtenější články

Hlavní menu