Tak zvané superpotraviny. Jak moc jsou super?
S výrazem superpotraviny jste se už určitě setkali. Pochází z anglického superfoods a definice tohoto slova není zcela jasná. Jde ve zkratce o potraviny obsahující vitamíny, minerály, mající vlastnosti přínosné pro naše tělo. Kdo chce žít zdravě, už si o nich určitě leccos zjistil. Jaké potraviny to jsou a jsou skutečně tak super?
Vydáno 23.04.2018, přečteno: 415x
Avokádo
Hit posledních let. Kdo ještě neměl toast s avokádem k snídani jako by nebyl. Osmdesát procent tuku a snad všechny vitamíny a minerály, na které si vzpomenete. K tomu poctivá dávka vlákniny.
Borůvky
Už jenom to, že nám obarví jazyk je jedna ze supervlastností! Borůvky navíc mají vysoký obsah antioxidantů, flavonoidů, betakaroteny, vitaminy A, B a C, draslík, hořčík, měď, železo, zinek, chrom, mangan a ovocné cukry.
Kakao
Kakaové boby jsou zdrojem bioaktivních látek, proteinů, železa, zinku, mědi a, hořčíku i antioxidantů a chrání před nemocemi. Špatnou zprávou je, že čokoláda, kterou najdeme běžně v regálech obchodů, supervlastnosti už nemá.
Česnek
Elixír života. Obsahuje vitamíny A, B, C, D, E a K, dále vápník, hořčík, draslík, sodík, fosfor, železo, jód a allicin, který má velké antibakteriální, antimykotické, antivirové a antioxidační vlastnosti.
Kritika superpotravin
Podle některých odborníků je označení některých potravin jako
superpotraviny matoucí. Lidé si pak myslí, že jsou tyto potraviny lepší než jiné, obchodníci zase u tohoto zboží uměle navyšují ceny. Některé z těchto potravin sice skutečně mají výborné vlastnosti Avšak aby byly člověku prospěšné, musel by jich sníst kilogramy na posezení. To se už ale nikde nedočtete.